Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Slowjuicer, Sapcentrifuge of Blender?

De enige pers geschikt voor tarwegras en andere bladgroenten en kruiden

Een slowjuicer is dankzij de langzame, kneuzende persing de enige sapmachine die tarwegrassap kan maken. Sapcentrifuges en blenders vermalen het gras tot kleine, onverteerbare deeltjes. Met een slowjuicer bereidt u 100% pulpvrij tarwegrassap. Ook andere bladgroenten en kruiden, zoals spinazie, sla of munt, zijn uitsluitend te persen met een slowjuicer. Klik hier voor meer informatie over tarwegras.


 

Wat is het verschil tussen een slowjuicer, sapcentrifuge en blender?

Een traditionele sapcentrifuge maakt gebruik van een scherpe rasp die op zeer hoge snelheid ronddraait (tot wel 20.000 toeren per minuut). Hierbij mengt zich zuurstof in het sap, waardoor dit al binnen enkele minuten begint te oxideren. U herkent dit proces aan de verkleuring en het scheiden van vaste en vloeibare delen in het sap. Daarnaast komt er door het hoge toerental van sapcentrifuges op moleculair niveau hitte vrij. Enzymen, maar ook vitamines en antioxidanten zijn gevoelig voor temperatuur. Deze gaan dan ook verloren in een sapcentrifuge. Een slowjuicer heeft deze nadelen niet. Een slowjuicer perst op lage snelheid (gemiddeld 70 toeren per minuut), waardoor er geen zuurstof in het sap komt en de temperatuur laag ligt. Hierdoor blijven de voedingsstoffen van de producten optimaal behouden.




verschil sapcentrifuge en slowjuicer

 

byzoo zebra slowjuicer

Bij een blender wordt zuurstof in het sap geslagen. Vitamines en sommige mineralen reageren met zuurstof. Dit proces heet oxidatie. Vitaminen gaan daardoor verloren. Met name vitamines die de werking hebben als een antioxidant zijn gevoelig voor zuurstof. Dit zijn voornamelijk vitamine A en C in groenten en fruit. De reden dat deze twee vitamines (deels) verloren gaan in een blender heeft waarschijnlijk te maken met de zuurstof dat zich in het sap mengt. Zorg er altijd voor dat de tijd van het mixen van het sap in de blender zo kort mogelijk is. De tijd van het blenden lijkt een grote invloed te hebben op de vitamines in het sap volgens het onderzoek van het Australian Government National Measurement Institute. Hoe langer de tijd van het blenden, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan. De reden hiervoor is dat de kans dat er zuurstof in het sap wordt geslagen waarschijnlijk groter is. Dit zorgt voor een lagere voedingswaarde.





 

Kies daarom altijd voor een goede blender met kwalitatief hoge messen. Hierdoor worden voedingsstoffen minder grof bewerkt waardoor deze beter behouden blijven. Daarnaast wordt de tijd van het blenden ook korter wanneer er sterke en scherpe messen gebruikt worden, omdat er in kortere tijd sap wordt gemaakt van de stukken groenten en fruit. Bij lagere kwaliteit messen wordt de tijd van het blenden dus langer en gaan er meer voedingsstoffen verloren.

Een pluspunt van een blender is, is dat er wel vezels in het sap komen omdat het gehele product wordt gebruikt. Vezels zijn goed voor onze gezondheid. Ze zorgen voor een goede darmwerking en gezonde spijsvertering. Daarnaast geven vezels een verzadigd gevoel, waardoor er minder gegeten wordt en dus minder calorieën binnen komen. De hoeveelheid vezels uit een smoothie is een relatief kleine toevoeging aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels. Zie smoothies en sappen dan ook altijd als een gezonde aanvulling op uw dieet.

Tot slot

Kies een slowjuicer voor de beste kwaliteit groente- en fruitsappen. Kijk voor meer informatie verder op deze website. Als u vragen hebt, kunt ons bereiken via telefoonnummer 035-2063080 of via [email protected].