Gezondheidsvoordelen van tarwegras?
Wat zijn de (mogelijke)gezondheidseffecten van tarwegrassap?
Er wordt beweerd dat er talloze positieve effecten zijn van tarwegrassap op de gezondheid van de mens. Maar zijn deze beweringen ook daadwerkelijk waar? Zo beweert het artikel ‘’Wheatgrass and Health’’ dat het sap de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert en dat 100 gram tarwegraspoeder gelijk staat aan maar liefs 23 kilo groente. Een gewaagde uitspraak en het artikel kan dat ook niet daadwerkelijk aantonen. Daarnaast geeft van de Pavoordt een tal van positieve gezondheidseffecten van tarwegrassap aan in haar artikel. Zo zal het drankje een krachtige ontgifter zijn, de hartfunctie versterken, meer zuurstof in het bloed brengen en verzuring van het lichaam tegen gaan. Ook de heer van Dev bindt er ook geen doekjes omheen dat het sap een wonderdrankje is op het gebied van gezondheid. In zijn artikel wordt aangegeven dat het sapje bestaat uit talloze voedingsstoffen waaronder: vitamine A, B, B11, C en E, calcium, kalium, ijzer, magnesium, fosfor, natrium, zwavel, kobalt, zink en selenium. Ook bevat het volgens hem de 8 belangrijkste aminozuren. Verder is het een excellente bron van proteïne en enzymen. Ook hij geeft aan dat het sap een krachtige ontgifter is van het lichaam. Robert van Boxtel voegt daar nog eens aan toe dat tarwegrassap naast de talloze vitamines en mineralen ook een bacteriële eigenschap heeft, wat het helen van wonden ten goede komt. Volgens bovengenoemde auteurs die de artikelen hebben geschreven over het drankje draagt tarwegrassap dus wel degelijk bij aan een gezond voedingspatroon. Zij prijzen het ‘’wonderdrankje’’ dan ook duidelijk aan in hun artikelen.
Kritische blik
Tarwegras bevat daadwerkelijk veel voedingsstoffen, dat hebben meerdere artikelen aangetoond. Het harde bewijs voor de praktische gezondheidsvoordelen als versterkte hartfunctie, meer zuurstof in het bloed brengen, het aanmaken van rode bloedcellen en het helen van wonden blijft discutabel. Zeker uitspraken als 100 gram tarwegraspoeder staat gelijk aan 23 kilo groente is slecht onderbouwd. Hier zou nog meer onderzoek naar gedaan moeten worden.
"Tarwegras bevat daadwerkelijk veel voedingstoffen, dat hebben meerdere artikelen aangetoond."
Er kan dus gesteld worden dat tarwegras een product is dat rijk is aan voedingsstoffen die bijdragen aan de gezondheid. Maar volgens het wetenschappelijk artikel van S.D. Kulkarni, ’Evaluation of bioaccessibility of some essential element from wheatgrass', hangt dit van meerdere factoren af. Zo is tarwegras in verschillende vormen te verkrijgen; als vers geperst sapje, in poedervorm en ook zijn er tabletten tarwegras op de markt. Volgens Kulkarni is vers geperst tarwegrassap, dat 8 tot 10 dagen gegroeid heeft, het rijkst aan voedingsstoffen. Daarnaast is de biobeschikbaarheid(hoe efficiënt voedingsstoffen in het menselijk lichaam worden opgenomen) ook bij het verse tarwegrassap(van 8 tot 10 dagen) het hoogst. Er kan geconcludeerd worden aan de hand van het artikel van Kulkarni dat vers tarwegras absoluut als beste uit het onderzoek kwam.
Poeder en tabletten gemaakt van tarwegras raden wij dan ook af door de lagere voedingswaarde en de slechte opneembaarheid van de darmen.
Algemene conclusie van het onderzoek naar tarwegras
Er worden talloze gezondheidsvoordelen gegeven over tarwegrassap. Het product is daadwerkelijk rijk aan verschillende voedingsstoffen. Maar hard bewijs voor de praktische gezondheidsvoordelen blijven uit. Als u voor tarwegras kiest, kies dan voor het verse sap. Het is een zeer goede aanvulling op uw dagelijkse dieet, maar vervang niet uw complete groente- en fruit consumptie door middel van één tarwegrasshotje. Trek u dus niet te veel aan van uitspraken als: 'één shot tarwegras staat gelijk aan 2 ons groente en fruit per dag'. Het drankje is absoluut aan te raden om dagelijks te drinken, maar het is geen wondermiddel dat u van allerlei ziekten geneest. Blijf gevarieerd eten en vul het aan met vers tarwegrassap. Op deze manier bent u er zeker van dat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en dit draagt bij aan een betere gezondheid.
Bronnenlijst:
1. Tarwegraskoning. Informatie. Wat is tarwegras? Artikel
2 . Rana S, Kamboj JK, Gandhi V. Living life the natural way – Wheatgrass and Health. 2011;Nov11:444.
Beschikbaar via: Artikel
3. Pavoordt van de L. Super eten. Het Financieel Dagblad. 2012 mei 12;20.
Beschikbaar via: Artikel
4. Dev van D. De betere wereld. Lichaam&Geest. Tarwegrassap, een gezonde dagelijkse borrel. 22 juli 2009. Artikel
5. Boxtel van R. Gezondheid en voeding. Drinken. Superfood biologisch tarwegras vitaliserend en reinigend. 28 november 2012. Artikel
6. S.D. Kulkarni, R. Acharya, N.S. Rajurkar, A.V.R. Reddy. Evaluation of bioaccessibility of some essential element from wheatgrass by in vitro digestion method. Elsevier. July 2006. Artikel