Wat is voedsel drogen?
Wat is voedsel drogen?
Drogen is de oudste en eenvoudigste conserveringstechniek die er bestaat. Het wordt tegenwoordig minder vaak toegepast dan vroeger, terwijl het één van de gezondste en lekkerste manieren en bij uitstek goedkoopste manier is om groente en fruit te bewaren. Aan het eind van de zomer is er een overvloed aan groente en fruit. Het is heerlijk om deze producten te kunnen bewaren in de winter. Bovendien is het de meest effectieve en duurzame manier om met voedsel om te gaan.
In groente en fruit zit veel vocht, dit kan wel 80% tot 95% zijn. Na het gebruikt van een voedseldroger is het vochtgehalte een stuk lager, dit kan zakken naar 15% - 20%, waardoor voedsel veel langer bewaard kan blijven.
Wat kan ik met een voedseldroger precies doen?
Met een voedseldroger (ook wel droogoven of droogkast genoemd) kunt u op een eenvoudige manier uw voedsel drogen, doordat deze vocht onttrekt. Het proces van een voedseldroger is vele malen efficiënter dan het drogen in de zon of het gebruik maken van een gewone oven.
Met een droogoven heeft u de ideale luchtvochtigheid en temperatuur voor het perfect drogen van uw groente en fruit, maar ook van vlees vis of kruiden. De voedseldroger blaast met behulp van een ventilator de warme lucht door de kast, wat ervoor zorgt dat de producten gedroogd worden. Een voedseldroger zorgt ervoor dat de temperatuur niet te hoog wordt, waardoor smaak en voedingswaarden behouden blijven en bacteriegroei wordt tegen gegaan.
Wat zijn de voordelen van een voedseldroger?
Een droogoven is speciaal gemaakt om voedsel te drogen. Met de juiste luchtstromen zorgt het ervoor dat het proces veel effectiever verloopt. In een voedseldroger kunt u veel meer groente en fruit drogen dan in een gewone oven. Sommige droogovens hebben wel 10 lades. Daardoor zijn de kosten per gedroogd stuk fruit, groente, vlees of vis veel lager. Een droogoven kan lage temperaturen aan, waardoor de voedingsstoffen niet verloren gaan uit het voedsel. Een droogoven verbruikt veel minder energie dan een normale oven.
Alle voedseldrogersHoe lang kan ik gedroogd voedsel bewaren?
Nadat u de groente of het fruit heeft gedroogd is het belangrijk om deze goed te bewaren. Een gemakkelijke manier om gedroogd voedsel te bewaren is in (wek) potten of goed sluitende voorraaddozen. Echter wanneer u gedroogd voedsel vacuüm verpakt blijven deze nog langer houdbaar (bijvoorbeeld een potje wat u vacuüm kunt zuigen.)
Hoe werkt een voedseldroger precies?
Er zijn veel droogovens verkrijgbaar, hierin is niet alleen de prijs verschillend maar ook de werking van de ovens is verschillend. Er zijn droogovens met een horizontale luchtstroom en met een verticale luchtstroom. Bij een verticale luchtstroom (rond model) zit de ventilator beneden in de voedseldroger, dit betekent dat het beneden warmer is dan boven. Het droogproces zult u in de gaten moeten houden en tussendoor moet u de lades wisselen. Bij een horizontale droogoven (vierkant model) zit de ventilator achterin waardoor de luchtstroom gelijkmatig verdeeld wordt. Wisselen van de lades is dan niet nodig. Alle modellen op onze website hebben een horizontale luchtstroom.
Wat kan ik drogen in een voedseldroger, wat is de gemiddelde droogtijd en temperatuur?
De gemiddelde droogtijd van groente en/of fruit in een voedseldroger is +/- 10 uur. Dit is wel afhankelijk van het percentage vocht in groente en fruit, de dikte van de plakjes maar ook de omgevingstemperatuur.