Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Waarom sojamelk?

Soja wordt al meer dan duizend jaar gebruikt in China. Het werd beschouwd als één van de 5 heilige gewassen, naast rijst, tarwe, gerst en gierst.

We consumeren dagelijks voedingsmiddelen die soja bevatten zoals margarine, koekjes, vleesvervangers, enz. ondanks dat we nooit echte sojabonen zien. In de supermarkt vind je ze meestal niet, in de Aziatische winkel of natuurvoedingswinkel meestal wel.

De sojaboon is familie van de peulvruchten zoals erwten, groene boontjes en pinda's. Sojabonen rijpen dan ook in peulen, maar deze worden niet gegeten. Er zijn ongeveer 1000 sojaboon variëteiten met elk verschillende eigenschappen. Hoewel de meeste sojabonen geel zijn, zijn er ook enkele minder courante variëteiten met een zwarte, bruine of groene kleur.

De hele sojabonen zijn een uitstekende bron van eiwitten (40%), onverzadigde vetten, mineralen, vitamines, voedingsvezel en gezondheidsbevorderende componenten zoals isoflavonen, fytaten en saponinen.

De onverzadigde vetten(olie) bestaan uit 61% meervoudig en 24% enkelvoudig. De olie bevat geen cholesterol en is rijk aan alfa-linoleen zuur (omega-3 vetzuur) en linolzuur (omega-6 vetzuur). Dit zijn essentiële vetzuren die je niet zelf aan kunt maken, maar die je lichaam wel nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

De sojaboon overtreft alle andere voedingsmiddelen, zelfs vis en vlees, wat betreft het eiwitgehalte. Behalve het hoog eiwitgehalte zijn de eiwitten van de sojaboon ook van zeer goede kwaliteit omdat ze alle 8 essentiële aminozuren in een zeer gunstige verhouding bevat.

Sojamelk wordt gemaakt door geweekte sojabonen te vermalen met water. Dit mengsel wordt gezeefd: de vloeistof is sojamelk terwijl de pulp die achterblijft okara wordt genoemd. Deze pulp of okara maakt deel uit van de traditionele keuken in Japan, Korea en China. Het wordt bij ons veel gebruikt in de vegetarische keuken.